Årets business-to-businesskampanj

Guld: Prime PR/TeliaSonera – Sommarens kioskvältare

Vårt mål var att Telia under sommaren skulle äga share-of-voice kring mobilt arbetssätt, vilket skulle driva företags- och konsumentförsäljning av Telias mobila bredbandstjänster och produkter. Utmaningen var att få en ”mogen” produkt som mobilt bredband, som alla aktörer erbjuder, att bli relevant för media och intressant nog för konsumenterna för att få dem att köpa just Telias produkt. Vi bestyckade något betydligt mera mossigt – telefonkiosker, med routers för trådlös uppkoppling och förvandlade dem till surfkiosker där vem som helst inom en 150-metersradie nu kunde surfa gratis. Innovationen gav mobilt bredband ny aktualitet och visade på Telias användarkoll. Kommunikationen utgick från de mjuka aspekterna av mobilt bredband, människors drivkrafter, beteenden och attityder. Att kommunicera utifrån det mänskliga i teknikanvändandet är också något som stämde bra överens med Telias varumärke och övergripande kommunikationsstrategi.

Till en kontaktkostnad av mindre 0,05 kr, fick vi resultatet:

·         Share of voice 76 %
·         Försäljningen ökade märkbart
·         3G-surfmodem etta på Telia-butikernas säljtopp
·         Mobildata i Telias nät ökade med 67 procent jämfört med samma period 2006
·         Räckvidd 26 miljoner

 

Silver: Andréasson Public Relations /Netstar – Communityn, från lekstuga till marknadsföringsverktyg
Silver: Prime PR/Allers förlag – Allers kan kvinnor

Årets konsumentkampanj (två guld)

Guld:
 Goody Bag/Swiss Masai Sverige – MBT (Världens minsta gym)

 

Att gå i MBT med dess rundade sula är som att gå barfota över mossa eller sand. Både behagligt och samtidigt en utmaning för kroppen. Hösten 2006 har skorna funnits på den svenska marknaden i cirka ett halvår. De kostar runt 2000 kronor och säljs endast av ett fåtal enskilda sjukgymnaster och fysioterapeuter. Målen är att på ett år få rikstäckning i återförsäljarledet, öka försäljningen av skorna till 10000 par och öka kännedomen om varumärket.
Strategin var att få MBT upptäckt av en målgrupp utanför fysioterapin. Den medicinska profilen tonades ner och produktfördelarna översattes till budskap som ”världens minsta gym” och ”skon som trimmar och slimmar”. Journalister och andra ambassadörer inom livsstils- och sport/hälsa-segmentet fick uppleva MBT och har via sina respektive kanaler fört budskapet om mirakelskon vidare. Ett år senare är försäljningen uppe över 17000 par skor, återförsäljare står på kö för att teckna avtal med MBT . Närvaron i media har gått från i princip 0 till genomslag i cirka 95% av all livsstilspress.

Guld: Prime PR/TeliaSonera – Julhälsningar via SMS

Vårt uppdrag var att driva trafik i Telias mobilnät under jul- och nyårshelgen 2006 i allmänhet, och driva smstrafiken i synnerhet. Målet var att nå 90 genomslag i svenska media och driva sms-trafiken att öka med en miljon sms på julafton och på nyårsafton. Strategin var att, som marknadsledare, driva marknaden i önskad riktning med taktiska utspel med hjälp av befintlig marknadskunskap kring sms-beteende och klassisk undersöknings-pr. Strategin skulle skapa en förväntansbild hos medier och få Telias mobilanvändare att känna att det är via mobiltelefonen i allmänhet och via sms i synnerhet som vi förmedlar julhälsningarna. En skur av taktiska utspel och prediktioner gjordes under tre veckor för att bygga förväntan och en skyldighet från medierna att rapportera och skapa en bild av att sms är det rätta sättet att skicka sin jul- och nyårshälsning.
Resultatet överträffade alla förväntningar. Publicitetsmålet slogs med 300% och sms-trafiken ökade med mer än 100% under helgerna. Den totala räckvidden för publicitetsarbetet blev nästan 47 000 000. Räckvidd på läsare/tittare, dvs varje svensk torde sett denna nyhet fem gånger under helgerna.

Silver: Mahir PR/Universal Records – Martin Stenmarck

Årets integrerade kampanj

Guld: Guld: Prime PR/adidas – ”Kom ombytt”

Uppdraget var att öka värdet i Djurgårdens IF :s matchtröja. Målet var både positivare attityd till att bära matchtröja samt ökad försäljning. Utmaningen var att tongivande supportrar inte bar matchtröjan och att den aktuella tröjan var ett år gammal. Lösningen var att ge supportrarna en egen sponsorplats på tröjan. Strategin var att engagera supportrana genom att låta dem själva välja sitt budskap på tröjan. Vidare var strategin att göra kampanjens mottagare till avsändare och släppa kontrollen över hur kommunikationen spreds och utformades.
Genomförandet bestod i en integrerad kampanj med PR som nav, där enheterna bestod i pressmaterial, pluggannonser, radiospot, viral film, SMS-omröstning, samt egna kanaler. Till detta  kommer enheterna supportrarna själva gjorde: Tifo, merchandise, bloggar, filmer etc. Resultatet blev en fördubblad försäljning av matchtröjan jämfört med föregående år, drygt fyra miljoner kronor i medievärde och en i media ombevittnad bättre relation mellan supportrar och klubb.

Silver: Full Tank/Linné 2007 – Mr. Flower Power Linné 2007

Årets talesperson

Guld: Edelman/Naturvårdsverket – Batteriinsamlingen

Det här är kampanjen som nådde ut till Allsång på Skansen. Utmaningen var att nå en målgrupp som inte är intresserad av miljöinformation. Och med det övergripande målet att ändra folks beteende. Sverige är bäst i Europa att samla in batterier. Trots det så var och är målet att få svenskarna att bli bättre. Med en tilltalande och rolig ton genom anpassade kanaler skulle vi få målgruppen pappor, kända för att vara ”omedvetna miljöbovar”, att återvinna batterier.
Uppdraget innefattade pressreleaser, ett flertal events, personliga mediakontakter, en helt ny sång, en blog, en viral film, en ringsignal, en mängd cd-singlar, en specialdesignad batterihink och en konsert där inträdet bara kunde betalas med uttjänta batterier. Vi ville använda oss av oväntade allianser för att öka intresset från media. Att Naturvårdsverket samarbetar med Electric Banana Band, tyckte vi kändes inte bara oväntat – utan också trovärdigt. Utan de tunga talespersoner som vi allierade oss med hade vi aldrig kunnat dramatisera budskapet så väl som vi gjorde med deras röster och genuina engagemang.

Silver: Text 100/Symantec – Per Hellqvist tar IT-säkerhet till folkhemmet

Årets event

Guld: Edelman/louder/Microsoft XBox – Lanseringen av Halo 3

Den stora utmaningen var att nå en bredare publik vid lanseringen av TV-spelet Halo3. PR-byrån kontaktade Berwaldhallen och föreslog en konsert där man tolkade musiken ur Halo med:

·         Sveriges Radios Symfoniorkester
·         Delar ur Radiokören
·         Dansare från Kungliga Operan
·         Rockbandet Backyard Babies
·         Regissören Daniel Espinosa med en specialgjord machinima byggd på HALO-
figurer
·         Konserten blev snabbt utsåld med fullt betalande besökare
·         Konserten blev bedömd av medier som ett kulturevenemang – inte ett
kommersiellt jippo
·         Konserten ägde rum lanseringsnatten mellan 23.00 och 24.00 med ett VIP-party
efter konserten.

Silver: Progress PR/BMW Sweden – ”Vi har planer för framtiden, har du?”

Årets digitala kampanj

Guld: Re:Public Relations och Mikaela & Helena Reklambyrå/Sveriges Mediebyårer – Floskeltoppen, Stockholm Media Week

 

 

Sveriges Mediebyråer är en branschorganisation och uppdraget var att skapa medial uppmärksamhet kring Sveriges Mediebyråer samt profilera organisationens evenemang StockholmMediaWeek. Rent konkret innebar kampanjen att dra till sig så många som möjligt till hemsidan för att locka så många deltagare som möjligt till evenemanget. För att locka besökare till hemsidan skapades en interaktiv webbsida som presenterade en topplista över floskler i mediebranschen. Interaktiviteten bestod i att besökare kunde rösta på floskler och samtidigt föreslå egna. I samband med lanseringen av webbsidan presenterades ”Flosklernas tio-itopp- lista” genom en pressaktivitet för att ge ett ökat genomslag i media. En annonskampanj inför StockholmMediaWeek genomfördes efter pressaktiviteten för att ytterligare förstärka lanseringen av webbsidan och intresset för evenemanget.
Pressreleasen och hemsidan med Floskeltoppen väckte stort medialt intresse, cirka 130 artiklar samt sex TV- och radioinslag. Hemsidan ökade sitt antal unika besökare med mer än 450 procent jämfört med föregående månad. Och biljetterna till evenemanget StockholmMediaWeek såldes snabbt slut.

Silver: Prime PR/Libresse – Libresse, Let’s Design!

 

 

 

 

 

Årets Rookie 2007

Elin Westin, Springtime